KOUVOLAN TEATTERI – AMMATTILAISIA JOKA LÄHTÖÖN

Teatterissa työskentelee laaja kirjo eri alojen ammattilaisia, joiden ansiosta näyttämölle syntyy kokonaan uusi maailma, johon katsojat saavat sukeltaa.

 

Image

Lavastus

Lavastus on näyttämölle loihdittavan maailman runko. Rakenteet ja pinnat ovat kuin symbioosissa valojen ja moninaisen rekvisiitan kanssa. Tapoja toteuttaa lavastus on monia. Voit nähdä massiivisia ja uskomattomia lavarakenteita, toisinaan ratkaisut voivat olla hyvin minimalistisia. Päätökset tehdään aina siten, että ne tukevat kokonaisuutta.

Lavastuksesta vastaa lavastussuunnittelija. Hän on yksi ensimmäisistä ihmisistä, joka istuu alas ohjaajan kanssa keskustelemaan siitä, millainen maailma on tarkoitus luoda.

 

Image

Valo

Näyttämö ja sen lavasteet heräävät henkiin vasta oikeanlaisen valaistuksen kanssa. Teatteri on joukkuelaji, jossa mikään osa-alue ei pärjää yksin. Näyttämökuva jäisi hyvin latteaksi ilman suunniteltua valaistusta, mutta myös valot tarvitsevat pintoja ja muotoja päästäkseen oikeuksiinsa. Valoilla on suuri merkitys oikean tunnelman luomisessa näyttämölle.

Valot on yksi merkittävimmistä osa-alueista teatterissa, mutta jäävät usein liian vähälle huomiolle. Ensi kerralla katsomossa kiinnitä huomiota valoihin ja huomaat niiden tekevän enemmän kuin aiemmin käsitit.

 

Image
Image

Tarpeisto

"Ehtisitkö tekemään pommivyön?" – tämä kysymys on oikeasti esitetty tarpeistonhoitajallemme. Ja niin vuoden 2019 Joulushowssa nähtiin kuin nähtiinkin yhdessä sketsissä pommivyö. Näyttämöllä tarvitaan valtava määrä rekvisiittaa.  Tarpeistonhoitaja saa kuulla erikoisiakin toiveita, joten ilman luovuutta ei tehtävässä selviä.

Samoin kuin puvuston kohdalla: paljon on vuosien saatossa tehty, mutta myös uutta syntyy jatkuvasti.

 

Image

Ääni

Oletko huomannut miten äänet ja musiikki luovat tunnetiloja? Äänimailmalla on suuri vaikutus ihmiseen ja tämän suhtautumiseen tiettyihin tilanteisiin. Näin on myös teatterissa. Teatterissa kyse on elämyksestä ja tunteesta. Äänet ovat merkittävässä roolissa tuon kokemuksen luomisessa.

Näytelmässä on usein paljon erilaisia ääniä, mutta yksikään ei ole sattumaa. Kaikki on valittu tarkasti tukemaan kokonaisuutta.

Image
Image

Puvusto

Kouvolan Teatterin puvustossa suunnitellaan, valmistetaan ja huolletaan pukuja sekä vaatekappaleita. Puvustostamme syntyy vuosittain lähes 500 erilaista rooliasua teatterin produktioita varten, joista osa kokonaan uusia ja osa pukuvarastomme uumenista.

Kouvolan Teatterin pukuvarasto on aarreaitta, josta löytyy rooliasuja Teatterin koko 60-vuotisen historian ajalta. Voit päästä itsekin kurkistamaan pukuvaraston uumeniin kulissikierroksella.

Lisätietoja kulissikierroksesta


Image

Maskeeraus ja kampaamo

Onks tukka hyvin? Hiukset kertovat tuhat tarinaa. Peruukkeja ja autenttisia kampauksia loihditaan näyttämölle valtavia määriä. Suunnittelu ja toteutus, työtä siis piisaa. Tässäkin on otettava huomioon eri tyylilajit ja aikakaudet, eli kokonaisuus on kiehtova, mutta myös haastava. Ammattitaito on avainsana.

Kokonaisuuteen kuuluu lisäksi myös maskeeraus. Milloin pitää saada ikää lisää, joskus merkittävästikin. Toisinaan myös sukupuoli voi vaihtua kätevästi maskin myötä. 

Image
Image

Verstas

Teatterissa nähdään usein suuriakin lavastuskokonaisuuksia. Näyttämökuvat vaativat usein mittavia rakennustöitä, jotka eivät onnistu ilman ammattitaitoisia ihmisiä, jotka rakentavat tuon kokonaisuuden. Välillä näyttämön lavasteisiin tarvitaan myös tiettyjä ominaisuuksia, joten teatterin verstaalla ei selviä ilman luovuutta.

Verstaan väki toimii aina tiiviissä yhteistyössä erityisesti lavastussuunnittelijan kanssa.

 

Image

Näyttämötekniikka

Keitä ovat nuo mustanpuhuvat hahmot, jotka ninjan lailla liikkuvat lavasteiden lomassa ja kuin sormia napsauttamalla on näyttämökuva vaihtunut täysin? Kyseessä on näyttämötekniikka, tuo mystinen joukko ammattilaisia, joiden monipuolisuus vastaa sveitsiläistä linkkuveistä. He vastaavat mm. lavasteiden pystytyksestä, purusta, vaihdosta, pyörön käytöstä ja köysistöstä.

Näyttämötekniikkaan kuuluu myös kuiskaaja, joka toiminnallaan varmistaa, että kissa ei vie kieltä, koirat haukkuu ja karavaani kulkee.

 

Image