HANKKEET

Nuori Näyttämö -hanke

Nuori näyttämö

Kouvolan Teatteri on mukana valtakunnallisessa Nuori Näyttämö -hankkeessa, jossa tuotetaan uusia näytelmätekstejä nuorille yhteistyössä eri ammattiteattereiden ja kummitaiteilijoiden kanssa. Hanketta varten on valmistunut neljä nuortennäytelmää, joista nuortenryhmät valmistavat esitykset kevääksi 2021. Mukaan valituista 36 nuortenryhmästä viisi aloitti yhteistyön Kouvolan Teatterin kanssa:

 • HFL Company (ohj. Matias Husgafvel)
 • Kouvolan Teatterin nuortenteatteri (ohj. Elina Ylisuvanto ja Tiina Winter)
 • Kouvolan yhteiskoulun ja urheilupuiston koulun teatteriryhmä (ohj. Balbina Käki ja Helena Raski)
 • Kuusankosken Teatterin nuorisoteatteriryhmä (ohj. Karolina Eklund-Vuorela)
 • Taidekoulu Estradi (ohj. Heidi Parkkinen ja Tomi Wälimaa).

Jokainen ryhmä valmisti yhden esityksen, joka koronapandemian vuoksi esitettiin Kouvolan Teatterille poikkeuksellisesti videoteoksena ilman yleisöä. Muut hankkeeseen osallistuvat ammattiteatterit ovat Suomen Kansallisteatteri sekä Helsingin, Lahden, Kokkolan ja Turun kaupunginteatterit, jotka kaikki järjestivät vastaavat aluefestivaalit omissa teattereissaan.

Hankkeen loppukatselmus järjestetään Kansallisteatterissa sunnuntaina 15.8. Katselmukseen on keräilty eri puolilta Suomea näytteitä nuortenryhmien näytelmätulkinnoista. Ohjelmistossa nähdään kahdeksan teosta, joista puolet ovat live-esityksiä ja puolet videoteoksia:

 • Tikkurilan Teatteri- ja Sirkuskoulun Uljas-ryhmä: Flamingonpunainen unelma (näyttämöteos), Vantaa
 • Tanssiteatteri Tilleri Talleri: Tyttömetsä (näyttämöteos), Haapavesi
 • HFL Company: Kolme (näyttämöteos), Kouvola
 • Kaarinan Nuorisoteatteri: Isukki (näyttämöteos), Kaarina
 • MusTe Kollektiivi: Tyttömetsä (musiikkivideo), Helsinki
 • Taidekoulu Estradi: Tyttömetsä (videoteos), Lappeenranta
 • Lahden Nuorisoteatteri: Flamingonpunainen unelma (lyhytelokuva), Lahti
 • Otaniemen lukio: Flamingonpunainen unelma (podcast-taideteos), Espoo

Nuortennäytelmien kirjoittajina ovat ansioituneet näytelmäkirjailijat: Okko Leo näytelmällä Isukki, Katariina Numminen näytelmällä Tyttömetsä ja Otto Sandqvist näytelmällä Flamingonpunainen unelma. Lisäksi mukana on Nuorta Näyttämöä vastaavan Connections-hankkeen kirjailijoista Iso-Britanniasta Harriet Braun näytelmällä Kolme.

Hankkeen omat sivut

Nuori Näyttämö -hanke

Taidetestaajat

Taidetestaajat

Kouvolan Teatteri on mukana tuottamassa taide-elämyksiä 8.-luokkalaisille nuorille osana valtakunnallista Taidetestaajat-hanketta. Nuoria saapuu teatteriimme Kymenlaakson kouluista keväällä 2021. He näkevät Tämä on ryöstö! -komedian sekä tutustuvat näytelmään ja teatterintekemiseen syventävien ennakko- ja jatkomateriaalien avulla.

Taidevierailujen jälkeen nuorilla on mahdollisuus jakaa ajatuksiaan, oivalluksiaan ja mielipiteitään. Hanke tuokin nuorten äänen kuuluviin ja päästää aikuiset kurkistamaan nuorten maailmaan. Parhaimmillaan koulujen ja taidelaitosten välille syntyy pysyvää yhteistyötä.

Taidetestaajat-suurhanke on vienyt lukuvuosina 2017–2020 taiteen äärelle kaikkiaan noin 180 000 nuorta opettajineen. Hankkeen ydintavoitteena on saada nuoret kokemaan taidetta ja tarjota heille ikimuistoisia elämyksiä ja innostavia oivalluksia. Mukana ovat käytännössä kaikki Suomen yläkoulut sekä 47 taidelaitosta eri puolilta Suomea.

Hankkeen käynnistivät ja sitä rahoittavat Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden, ja sitä koordinoi Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto.

Kevään 2021 vierailut peruuntuivat koronapandemian takia. Seuraavaksi Taidetestaajia tulee syksyllä 2021.

Hankkeen omat sivut