Kouvolan Teatteri on valittu Taidetestaajat-kohteeksi 2021–22

Kouvolan Teatteri on valittu Taidetestaajat-kohteeksi 2021–22

Kouvolan Teatteri on valittu mukaan Taidetestaajat-hankkeeseen lukuvuodelle 2021–22! Silloin onkin luvassa ennätysvuosi, sillä kahdeksasluokkalaisia koululaisia on osallistumassa eri puolella Suomea tapahtuviin taidevierailuihin huikeat 68 000. Käytännössä kaikki Suomen yläkoulut ovat lähdössä liikkeelle!

Nuorille on luvassa kaksi taide-elämystä lukuvuoden aikana. Kouvolan Teatterissa vierailut kytkeytyvät Arto Paasilinnan klassikkoteokseen Jäniksen vuoteen, joka on sovitettu nerokkaasti tämän ajan komediaksi.

Mukana peräti 73 vierailukohdetta ympäri Suomen

Vierailukohteiden valinnoissa painotettiin erityisesti nuorille sopivaa yleisötyökokonaisuutta sekä kiinnostavaa sisältöä. Uusia toimijoita on mukana yhdeksän, ja taidelajit vaihtelevat sirkuksesta teatteriin ja oopperasta taidenäyttelyyn. Mukana on ensimmäistä kertaa muun muassa alueoopperaa Tampereelta. Lisäksi nuorille tarjotaan eri taidelajeja yhdisteleviä monitaidekokonaisuuksia, esimerkiksi Rovaniemen taidemuseossa kuvataide ja Lapin kamariorkesterin soitto yhdistyvät kiehtovaksi kokonaisuudeksi.

”Taidetestaus vain paranee vanhetessaan. Vierailukohteet ovat oppineet ottamaan nuoret katsojat huomioon ja uusia pääsee mukaan, kouluille matkoista on muodostunut rutiinia, ja hankeorganisaatio on epidemian keskellä kouliutunut loistavasti venymään muuttuviin tilanteisiin. Seuraavaksi huomio on kiinnitettävä siihen, että koulut hyödyntäisivät vierailut tehokkaammin eri aineissa osana opetussuunnitelmaa”, toteaa yliasiamies Antti Arjava Kulttuurirahastosta.

Kouvolan Teatteri on mukana hankkeessa kolmatta kertaa.

Nuorten palaute erityisen arvokasta

Etko- ja jatkotehtävien avulla tuetaan nuorten taidekokemusta, ja koulujen toivotaan varaavan niihin riittävästi aikaa. Nuorten palautteiden keräämiseen käytettävä arviointisovellus uudistetaan kesän 2021 aikana nuorten kanssa yhteistyössä.

”Pyrimme entistä enemmän tähdentämään arvioiden tärkeyttä. Niitä on tähänkin mennessä kertynyt valtavasti – maaliskuuhun 2021 mennessä yli 124 000 – mutta toivomme, että erityisesti avoimiin kenttiin saisimme enemmän vastauksia. Niistä kertyy sekä meille että taideorganisaatioille todella arvokasta tietoa siitä, mikä toimi tai ei toiminut ja mikä nuorissa resonoi”, kertoo hankepäällikkö Joonas Keskinen.

Svenska kulturfondenin toimitusjohtaja Sören Lillkung suuntaa jo katseensa tulevaan: ”Nyt on ehkä tärkeämpää kuin koskaan, että nuoret saavat kokea korkeatasoista taidetta ja kulttuuria paikan päällä autenttisissa ympäristöissä. Pandemia vei meiltä tämän mahdollisuuden lähes kokonaan pois. Me voimme kaikki auttaa toisiamme löytämään uudelleen sen maagisen tunteen, joka syntyy, kun taide ja yleisö kohtaavat tässä ja nyt. Tässäkin Taidetestaajat-toiminnalla on tärkeä rooli.”

Mikä Taidetestaajat?

Vuonna 2017 alkanut Suomen suurin kulttuurikasvatusohjelma Taidetestaajat vie kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset korkealaatuisen taiteen pariin. Taidetestaajat on toimintavuosiensa aikana avannut uusia yhteistyömahdollisuuksia, kehittänyt nuorten yleisöjen kohtaamista, tukenut koulujen retkiosaamista sekä edesauttanut kokonaan uuden toiminnan syntymistä Suomen taidekentällä. Kokonaisuuteen kuuluvat etko- ja jatkotehtävät sekä palautteen antaminen.

Taidetestaajat on osa Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton toimintaa, ja sitä rahoittavat Suomen Kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden sekä Opetus- ja kulttuuriministeriö.