Kerran vielä, Nina!

Kerran vielä, Nina!


Rakastetun näyttelijän läksiäiset lempirunojen parissa maanantaina 28.3. 

Vuosikymmenten työuran Kouvolan Teatterissa tehnyt näyttelijä Nina Petelius-Lehto jää eläkkeelle keväällä 2022. Yleisön rakastama näyttelijä tuli tutuksi esiinnyttyään yli 80 Kouvolan Teatterin näytelmässä lähes 30 vuoden ajan. Viimeisen kerran Petelius-Lehto astuu yleisön eteen maanantaina 28.3. kello 18 järjestettävässä Kerran vielä, Nina! – läksiäiset lempirunojen parissa -tilaisuudessa, jossa näyttelijä esittää lempirunojaan ja on teatterinjohtaja Tiina Luhtaniemen haastateltavana.

Kerran vielä, Nina!
Maanantaina 28.3. klo 18
Liput 15,-
Kesto n. 1,5 h (ei väliaikaa)

Osta liput tästä tai Kouvolan Teatterin lippukassalta. Lippukassa on poikkeuksellisesti avoinna 28.3. klo 11-18. Teatteriravintola avautuu tuntia ennen esitystä.

Nina toivoo mahdolliset muistamiset lahjoitettavaksi hyväntekeväisyyteen Ukrainan hyväksi.


Teatteriharrastajasta ammattiteatterin näyttämölle

Petelius-Lehdon teatteri-innostus alkoi 14-vuotiaana, jolloin hän harrasti teatteria Kuusankosken Teatterissa.

Koska näyttelijäntyö ei vielä siinä vaiheessa tuntunut unelma-ammatilta, hän lähti opiskelemaan vaatesuunnittelijaksi haaveenaan teatteripuvustajan ura. Kuopiossa tehtyjen opintojen jälkeen Petelius-Lehto palasi Kuusankosken Teatteriin puvustajaksi ja asettautui Kuusankosken Inginmaalta löytyneeseen vanhaan taloon, jonka ympäristössä on ollut hyvä viettää omavaraista elämää erilaisia hyöty- ja koristekasveja kasvattaen.

Vuonna 1994 teatteriura sai ison sysäyksen eteenpäin, kun ohjaaja Anu Nieminen pyysi Petelius-Lehtoa nuoren tytön rooliin Kouvolan Teatterin Evakko-näytelmään. Petelius-Lehto oli tuolloin jo 34-vuotias, mutta soveltui ohjaajan mielestä mainiosti lapsen rooliin. Tästä vierailusta alkoi ura ammattiteatterissa, johon näyttelijä kiinnitettiin vakituisesti vuodesta 1996 alkaen.

”Olen tehnyt Kouvolassa isoja päärooleja ja erityisesti draamallisia rooleja. Parhaiten minut silti muistetaan narttukoira Seppona näytelmästä Menopaluu”, toteaa Petelius-Lehto nauraen. Huumori on aina ollut keskeinen osa hänen persoonaansa.

 

Kiiteltyjä rooleja Kouvolan Teatterissa

Vuosikymmenten aikana Petelius-Lehto on esiintynyt yli 80 Kouvolan Teatterin näytelmässä. Hänet muistetaan esimerkiksi päärooleistaan näytelmissä Huojuva talo (1999), Tohvelisankarin rouva (2001), Onerva (2005), Diiva ja sen sisko (2012), Onnennumerot (2015), Suurenmoista (2016) ja Anu Pentik – nainen joka loi savesta maailman (2019). Näistä Tohvelisankarin rouva ja Huojuva talo valittiin mukaan Tampereen Teatterikesän ohjelmistoon.

Lisäksi hän on tehnyt monologin Oscar ja Mamma Roosa (2011), esiintynyt improissa ja tavannut yleisöä eri tilaisuuksissa. Kaudella 2001–02 hän vieraili Seinäjoen kaupunginteatterissa näytelmässä Niskavuoren nuori emäntä.

Artikkelin kuva: Marja Seppälä