Käyttäjän teatteri blogi

Tikkaremmi-blogi, osa 4

Keskustelua näytelmän pointista sekä roolihahmoista (9.10.).

Mietimme roolihahmojen sielunelämää ja tulevaisuutta

Patriarkka-näytelmä on nyt luettu ajatuksella lävitse. Kävimme kierroksen ja kertoivat muutamalla lauseella, mitä oli jäänyt päällimmäisenä mieleen. Joku esimerkiksi tuumi, että "kyseessä on perhedraama, jonka keinoin käsitellään ja tuodaan esille myös yhteiskunnallisia teemoja". Tai että näytelmäteksti oli kuin “pala elämää, jossa isot ja pienet asiat lomittuvat”. Pohdimme myös, mikä on näytelmän pointti, ja mitä sen kirjoittaja tahtoo kertoa?

Joku mietti, että on mielenkiintoista nähdä, miten omat ajatukset ehkä muuttuvat, kun näkee kaiken luetun lopulta näyttämöllä. Näyttämölle syntyy paljon sellaista elämykseen vaikuttavaa, jota ei voi arvata pelkän tekstin perusteella. – Tai, "entä jos lukisi näytelmän vaikka pari kertaa vielä itsekseen…"

Tikkaremmi-blogi, osa 3

Tarinasta ja sen teemoista alkaa hahmottua yhä tarkempia mielikuvia (25.9.).

Tutkimme tarinaa ja kohtaamme simultaanisuutta

Jatkoimme näytelmän lukemista. Lukuvuoroja ja rooleja vaihdeltiin, jotta kaikki saivat lukea sekä mies- että naisrooleja ja saivat tuntumaa eri henkilöihin. Vaikka näytelmä ei ehkä ole perinteisellä tavalla “juoninäytelmä”, sen tapahtumilla on selkeä kaari, josta tehtiin huomioita lukiessa. Samoin siitä, miten aiheet vaihtelivat laajalla skaalalla lastenhoidosta ydinvoimaan.

Havaintoja näytelmän aiheesta/juonesta lukukokemuksen perusteella:

Tikkaremmi-blogi, osa 2

Vuorossa tutustumista teatterin kulissien takaiseen elämään.

Tikkaremmi kulissikierroksella

Minua hieman jännitti etukäteen, haluaako porukka jatkaa tätä “äijäkerhoa” ja Patriarkka-näytelmään tutustumista, vai jääkö suurimmalta osalta homma sikseen… Jännitys oli turha, sillä 10 miestä saapui jälleen teatterin pääoven eteen odottelemaan. 

Tikkaremmi-blogi, osa 1

Äijien teatterikerho Tikkaremmi aloitti Patriarkka-näytelmään tutustumisen tekstistä.

Tikkaremmi on koossa, tästä tää lähtee!

Kouvolan Teatterin "äijien kulttuurikerhon" Tikkaremmin ensimmäiseen tapaamiseen saapui kymmenen eri ikäistä miestä, ikähaitari suunnilleen 35-66 v. Kaikki taisivat olla toisilleen ennalta tuntemattomia, mutta juttu lähti heti liikkeelle. Kokemusta teatterista oli vaihtelevassa määrin, teatterin ”pienkuluttajasta” tottuneempiin katsojiin.

Näyttelijät olivat juuri lopettaneet päivän harjoituksen, joten he ehtivät pyörähtää myös Tikkaremmin aloitustapaamisessa. Vieraileva näyttelijä Juha Hippi jäi minun kanssani vetämään tätä ensimmäistä kertaa. Tuossa blogin pääkuvassa poseeraan Hannu Kiviojan kanssa, hän tekee näytelmässä pääroolin Heimo Harjuna. Juha näyttelee Kalea, hänen ystäväänsä.