Visuaalista herkkua: My Fair Lady

Visuaalista herkkua: My Fair Lady

My Fair Lady -herkkua pukusuunnittelun näkökulmasta (suunnittelija Sari Suominen).

Pitsiä, nauhaa, hattuja, saketteja!

Kun My Fair Lady pyörähtää näyttämöllemme syyskuun 7. päivä alkaen, on syytä varautua ihastuneisiin huokauksiin.

Kouvolan Teatteri on tuottanut näyttävästi visualisoidun musikaalin, joka vie 1900-luvun alun Lontooseen. Jukka Keinosen ohjaaman musikaalin lavastuksen on suunnitellut Maija Louhio ja pukusuunnittelusta vastaa Sari Suominen.

Puvustuksen tekeminen aloitettiin hyvissä ajoin helmikuussa 2018. Sarin tekemät pukuluonnokset ”purettiin atomeksi” teatterin puvustomestari Leila Kososen toimesta ja alkoi konkreettinen tekeminen. Materiaalien valitseminen, mittojen ottaminen, kaavoitus, ja suoraan pukuvarastosta pienellä tuunauksella hyödynnettävien pukujen toteaminen.

Koska puvustuksen toteuttaminen aloitettiin reilulla aikataululla, on ehditty paneutua myös yksityiskohtiin: ”Pitsiä, nauhaa, hörhelöitä…”  kuvailee Sari Suominen. Ajankuvaan kuuluva runsaus näkyy kaikessa pukeutumisessa, ylemmän ja alemman sosiaaliluokan eroavaisuus puolestaan näkyy sävymaailmassa. Elettiin aikaa, jolloin vaaleat sävyt ja vaalea iho kuuluivat ylemmän luokan statukseen. Katujen väki pukeutui tummempiin sävyihin – ja onpa heidän asuissaan enemmän säröäkin:

My Fair Lady –musikaalin odotetuimpia kohtauksia ovat Transsilvanian kuningattaren tanssiaiset sekä Ascotin hienostuneet laukkakilpailut. Ascot-kohtauksen puvustuksessa on mukailtu aitoa laukkakisan etikettiä. Asut eivät saa olla liian paljastavia ja miesten on pukeuduttava saketteihin. Miehillä asuun kuuluu silinterihatut ja naisilla – oi sentään! – mitä mielikuvituksellisimmat hatut.

Hulppeat hatut on tehty tiiviissä yhteistyössä Hämeenlinnan ammattiopisto Tavastian kanssa. Opiskelijat ovat tehneet hatut Sari Suomisen suunnitelman mukaisesti ja kukin on päässyt näyttämään luovuuttaan yksityiskohtien toteuttamisessa sekä käsityötaidossaan. Tässä muutamia makupaloja:

Millaisia tunnelmia pukusuunnittelija Sari Suominen on mielessään pyöritellyt vuosisadan alun vaikutelmaa luodessaan?

”Kun aloitin suunnittelun, näin ensin vain epookin värimaailman mielessäni. Historian kopioiminen ei kuitenkaan ole se juttu teatterissa”, hän sanoo ja lisää pilke silmäkulmassa: ”Teatteri on tunnetta ja hyvää huijausta.” Tähän arvoitukselliseen lausahdukseen on hyvä lopettaa. Syyskuusta alkaen sitten näemme, millaista unelmaa ja eskapismia My Fair Lady yleisölle tarjoaa.

Katso lisää näytelmästä >>

Lerner – Loewe: My Fair Lady
Ensi-ilta 7.9.2018 Kouvolan Teatterin suurella näyttämöllä.