Oikeita kysymyksiä Patriarkassa

Oikeita kysymyksiä Patriarkassa

Ohjaaja Tiina Luhtaniemi työpöytänsä ääressä. Suunnitteilla on Patriarkka-draaman ensi-ilta marraskuulle.

Ohjaajan pohdintaa Patriarkan teemoista

”Isä haluais olla ajattelija. Tai se haluais, että muut myös pitää sitä ajattelijana. Mut nykyään on joka puolella niin paljon ajatuksia. Nettikin on niin mielettömän täynnä ajatuksia, että isällä ei oo oikein enää samaa statusta.”

Näin perheen tytär Jonna puhuu isästään, Patriarkasta, Heimo Harjusta. Tämä mies on ollut ajatuksissani jo reilut puoli vuotta, ja vielä meillä on yhteistä aikaa runsaasti edessämme, sillä ensi-ilta on 8.11.

Patriarkka-näytelmä asettaa tiukkoja kysymyksiä: olenko ollut tarpeeksi hyvä isä ja äiti? Olenko ollut hyvä puoliso? Olenko ajatellut maapallon tulevaisuutta tarkkailemalla oman hiilijalanjälkeni painavuutta? Mitkä ovat energiaratkaisuni? Emmekös me näitä perustavanlaatuisia kysymyksiä juuri mietikin… ja perheen ruuhkavuosissa kipuilevat vanhemmat tuskailevat, mihin tunnit vuorokaudessa riittävät, kun juoksevat korvakipuisen lapsen kanssa lääkärille, ja hoitavat odotushuoneessa parit palaverit!

Samaistumispintoja ja oikeita kysymyksiä

Mietin eläkeläistä, suklaavanukkaaseen kyllästynyttä Heimoa ja opettajavaimoaan Virpiä, joka on jäänyt sivuun omasta elämästään. Mietin miten oma elämäni on kulkenut, löydänkö samoja tilanteita. Osaanko samaistua heihin, sukupolveen, joka rakensi hyvinvointivaltion. Löydän paljon samaistumispintaa, yllättävän paljon.

Kaikista kipein näytelmän teemoista on äitiys. ”Itse asiassa mä luulen, että mä oon jonkun osan tunteistani aina kuolettanu. Mulla on sellainen vaje mun sisällä.” Perheen äiti Virpi joutuu Heimon ratkaisujen myötä sopeuttamaan omaa elämäänsä miehensä elämän mukaisesti ja jättää omia unelmiaan odottamaan. Joudun ratkaisemaan esimerkiksi näytelmän loppukuvassa, minkä viestin haluan antaa katsojalle ja se liittyy juuri tuohon problematiikkaan. ”Sano mulle Heimo yksikin syy, miks mun pitäs sua rakastaa. Mä olen unohtanu.”

”Meistä tulee todellisia vasta, kun joku on koskettanut. Ihmiskasvot elävät vasta, kun joku on koskettanut niitä käsillään.” (Claes Andersson)

Tiina Luhtaniemi
Teatterinjohtaja, ohjaaja
Kouvolassa 15.6.2018

Juha Jokela: Patriarkka
Ensi-ilta 8.11. Kouvolan Teatterin suurella näyttämöllä.

Katso lisää näytelmästä >>

Roolihahmojen sitaatit ovat Juha Jokelan käsikirjoituksesta Patriarkka (Nordic Drama Corner).