Nuortenteatterissa pääsee ylittämään itsensä

Nuortenteatterissa pääsee ylittämään itsensä

Millaista on olla mukana nuortenteatterissa? Lue erään nuoren ajatuksia menneestä vuodesta!

Itsensä ylittäminen

Kirjoittaja: Ilona Huttunen

Minulla on nyt takana vähän yli vuosi Kouvolan Teatterin nuortenteatterissa eli näin meidän kesken nutessa, ja se aika on ollut paljon merkityksellisempi kuin olisin osannut ikinä odottaa.

Ennen viime vuoden syksyä 2017 ja nuten alkua minulla ei ollut melkein yhtään kokemusta teatterista. Näytteleminen muiden edessä suoraan sanoen pelotti ja ajatukset, kuten ”mitä jos mokaan” pyörivät usein lavalle noustessa mielessä. Tuntui, että enhän minä nyt koskaan pystyisi olla lavalla omana itsenäni tai varsinkaan näytellä jotain toista henkilöä.

Nyt näiden kaikkien teatteriharjoitusten kautta olen rohkaistunut ja oppinut, että heittäytyminen on jännittävää, mutta mahtavaa!


Tämä kuva on harjoituksista, jossa saimme olla oman elämämme klovneja.

Tästä kaikki alkoi

Muistan vieläkin ensimmäisen kerran nutessa, sen syyskuisen päivän, kun vielä teatterin etuovilla mietin kääntymistä pois. Se jännitys oli ihan uutta, mutta onneksi en antanut jännitykselle valtaa ja astuin sisään. Ensimmäisten kertojen jälkeen se tunne, mikä sisällä oli, muuttuikin epämiellyttävästä jännityksestä joksikin muuksi, nimittäin itsensä ylittämiseksi! Nyt se tunne on vain vahvistanut olemustani esiintyjänä ja olen ikionnellinen, että kohtasin sen jännityksen ja pääsin siitä yli.

Itsensä ylittäminen korostuu myös tietyissä harjoituksissa todella paljon. Se näkyy varsinkin improvisaatiossa, joka minulle on ollut vaikeimpia asioita. Vaikeaa siitä tekee varsinkin se, miten ilman minkäänlaista valmistautumista täytyy saada tuotettua jotain. Yllätyksekseni ajan myötä olen siinäkin kehittynyt, ja nyt impro on ihan lemppariosa harjoituksia!

Toki esiintymisjännitys on yhä läsnä ja tulee varmasti aina olemaan, kun ihmisten edessä on. Mutta nyt se vain vahvistaa minua ja todistaa sen, miten pelkojen ei tarvitse hallita elämää ja miten ne ajan myötä helpottavat. Asiaa ovat myös auttaneet paljon kannustavat nutelaiset ja ohjaajat.

Nyt näiden harjoitusten jälkeen olen miettinyt paljon myös teatterin merkitystä minulle. Teatterilla on monia merkityksiä ihmisille ja minulle ja monelle muulle se on paikka missä saa olla oma itsensä ja ilmaista itseään vapaasti. Koen myös, että teatterissa kukaan ei tuomitse, sillä moka on lahja, jonka avulla itseään esiintyjänä pystyy parhaiten kehittämään.

->> Lue lisää nuortenteatterista