Millainen on tulevaisuuden teatteri?

Millainen on tulevaisuuden teatteri?

Tutustu TET-harjoittelijoidemme tulevaisuuden visoihin.

Millainen on tulevaisuuden teatteri?

Syksyllä teatteriimme kahden viikon ajan tutustuneet TET-harjoittelijamme visioivat tulevaisuuden teatteria. Tekstit ovat suoraan nuorten kirjoittamia.

Mitä ajatuksia näistä mietteistä herää sinulle?

Näytelmien aiheet

Toivoisin, että teatteri tarjoaisi enemmän näytelmiä nuorille ja että sisältö olisi modernimpaa. Kuitenkaan ei pidä unohtaa ikuisia klassikoita, kuten nyt teatterissa olevaa My Fair Lady´ä.

Teatteri voisi myös käsitellä kipeitä aiheita nuorille tai aikuisille. Mielenterveysongelmia tai alkoholiriippuvuutta voisi tuoda esiin myös teatterissa, eikä piilotella sitä.

Efektit

Efektejä voisi olla enemmän. Nykyaikana on teknologia korkeimmillaan, ja ääntä pystyisi tuomaan enemmän realistisemmaksi. Äänen tulosuuntaa voisi vaihdella niin, että syntyisi 3D-efekti. Tämä siis tarkoittaa sitä, että ääni voisi tulla katsojan takaa, sivuilta, edestä, yläpuolelta tai periaatteessa mistä ääntä vain halutaan saada.

Valo voisi olla myös realistisempi ja se voisi lumota katsojan täysin. Varjojen ja valojen tanssi voisi muuttua syvemmäksi ja kiivaammaksi. Esimerkiksi valolle voisi tuoda aivan erilaisia kulmia. Alhaalta tuleva valo olisi hieno efekti järkytykselle tai vihalle.

Ihmemaan lumoa

Toivoisin, että teatterista tulisi jonkinlainen ihmemaa: heti kun sisälle astuisi, tuntuisi kuin olisi astunut menneisyyteen. Vastassa tervehtisi näytelmäaiheisia tavaroita ja aikakauden mukaan pukeutuneita hovimestareita ja lipunmyyjiä. Nyt puhun juuri My Fair Lady -aiheisista näytelmistä. Samalla tavoin, jos lapset menisivät katsomaan vaikka Risto Räppääjä -näytelmää, he saisivat vastaansa rummut, elokuvan tapaisia vaatteita ja paljon värejä.

Aino Reijonen ja Liisa Kõllo, 9 lk.

---

Näytelmätyylit

Näytelmät olisivat jatkuvasti aikakauteensa sopivia ja moderneja. Tarinat olisivat uudenlaisia, eivätkä koko ajan samantyylisiä. Tottakai vanhat klassikot sopivat edelleen teattereiden näyttämöille, mutta ihmiset kyllästyvät, jos eivät pääse näkemään mitään uutta ja modernia.

Tulevaisuudessa olisi mukava nähdä esimerkiksi lisää näytelmiä tyylilajeiltaan kauhu, fantasia/fiktio ja dystopia. Esimerkiksi nämä tyylilajit voisivat kiinnostaa myös nuorisoa.

Uusi teknologia

Tehosteita voisi tuoda teatterin näyttämölle monipuolisimmin, heti kun uusia tehosteita keksitään lisää. Moderni maailma tuo mukanaan uutta teknologiaa ja sitä voisi hyödyntää myös teattereissa. Uutta voisi olla muun muassa kalteviin tasoihin nouseva pyörö, luodinosumapanokset, ”vesitehosteet” ja hologrammit.

Uusiutuvan teknologian ansiosta tulevaisuudessa voi olla mahdollista myös parempi äänentoisto. Mikit ja muut äänentoistolaitteet voisivat olla pienempiä ja huomaamattomampia, mutta samalla tehokkaampia. Erilaisia valoja voi tulla myös ajan myötä lisää.

Lavasteet ja pukujen varastointi

Lavasteiden kuuluisi pysyä realistisina ja konkreettisina. Lavasteista tulee tylsiä, jos ne korvataan hologrammeilla tai teknologialla. Myös pukujen kuuluisi pysyä ”materiaalisina”, koska puvut tuovat realistisen näyttämökuvan ja herättävät esitykseen lisää eloa sekä maailmaa.

Pukujen varastointia voitaisiin myös uudistaa teknologian avulla. Olisi helpompaa löytää tavaroita, kun voisi kuvailla tietokoneelle, mitä etsii suuresta vaatevarastosta ja kone löytäisi automaattisesti vaatteet ja toisi ne liukuhihnalla. Tavarat ripustettaisiin valmiiksi liukuhinnalle käytön jälkeen ja kone veisi ne automaattisesti paikoilleen, josta ne löytäisi tarvittaessa uudestaan.

Enni Moisio ja Matias Husgafvel, 9 lk.

 

Ylempi kuva Aino Reijonen ja alempi Matias Husgafvel.