Pesärikon ensi-ilta lähestyy

Pesärikon ensi-ilta lähestyy

Berliinissä alkaa olla valmista! Kohta valloitetaan Suomi.

Usean teatterin yhteistyönä syntyvä Pesärikko saa ensi-iltansa Berliinissä 14.9. Sen jälkeen matka jatkuu Suomeen, osaksi usean teatterin ohjelmistoa.

Pesärikko-näytelmässä Armi (Sara Melleri) rakastuu Olaviin (Veli-Matti Karén), karkaa kotoaan ja päätyy taloon, jossa elämänmenon sanelee vanhempi sukupolvi.  Pesärikko kuvaa takavuosien tunnelmaa maaseudulla, jonka paahteinen paine muuttuu tarinassa paksuksi huumoriksi. Samalla se on tarina perheestä ja avioliitosta, oman tien löytämisestä - ja sukupolvien ketjusta.

Suomi 100 -näyttämöteosten joukossa Pesärikko on erityinen. Se nostaa esiin suomalaisen perheen tarinan, jossa tullaan taitekohtaan ja onni otetaan omiin käsiin.

”Mitä ihmisekki siitä sanoo?”

Tarina sijoittuu Pohjanmaalle, jonka mielenmaisemassa liiallisen tunteikkuuden sekä ylvästelyn leikkaava kuri synnyttää tikahduttavia tilanteita. Mitään kovin vierasta siinä ole ei-pohjalaisillekaan, sillä raikas hörönauru kohdistuu tunnistettavasti ihmisten välisiin jännitteisiin.

Olavin vanhaa Laimi-äitiä esittävä Taina Reponen ja hänen sisartaan, Ilmi-tätiä esittävä Eila Halonen saivat hahmonsa hersyvästi eloon jo ensimmäisissä lukuharjoituksissa:

Laimi: ”Kyllähän sä Ilmi ymmärrät, että se kamari on ollu mulle muisto Aatoksen ja mun yhtöösestä, lyhkääsestä elämästä. Mä olin ajatellu, jotta nämä nuaret ois siinä samas kamaris.”
Ilmi: ”Hillitte ittes. Sinä oot aina ollu sellaanen tunneihminen.”

"Älä ittestäs liikoja luule”

Pesärikko kertoo ääneen sanomattomista säännöistä, toiveista ja siitä, miten henkilökohtainen tila jää pieneksi kaiken tämän alla:
”Samaan aikaan, kun sinusta odotetaan vähintään seuraavaa presidenttiä, vedetään mattoa alta. Viesti on, että ihmisen on menestyttävä, muttei kuitenkaan pidä uskoa itsestään liikoja”,  kuvailee ohjaaja Mikko Roiha. Mutta miten käy Armin ja Olavin? Tarinassa on tarttumapintoja moneen suomalaiseen sukuun, monen perheen tarinaan.

Orvokki Autio – Mikko Roiha: PESÄRIKKO, ensi-ilta Berliinissä 14.9. & Kouvolassa 22.11.

Rooleissa: Sara Melleri, Veli-Matti Karén, Eila Halonen, Taina Reponen ja Jarkko Sarjanen. (ohessa harjoituskuva, kuvaaja Moe Mustafa)
Katso lisää näytelmästä >>

Huom. Kirjailija Orvokki Autio & ohjaaja Mikko Roiha toimittaja Taina Westin haastattelussa Kouvolan pääkirjastolla 22.11. klo 17 alkaen.